Ford Edge – Ofenzíva modrého oválu

Prémiové SUV, které nabízí spoustu skvělých vychytávek. To je Ford Edge. Fajn společník na dlouhé cesty, designově ne zas tak povedené velké auto. Co tedy Ford Edge nabízí?

Přepracovaný Ford Edge je především komfortním cestovním SUV. Modelový rok 2019 přišel o severoamerický obličej, který nahradil sjednocený designový jazyk automobilky. Auto nabízí sportovnější vzhled, novou masku chladiče, diodové světlomety a mlhovky.

Uvnitř nového Edge čeká na řidiče otočný volič osmi-rychlostní automatické převodovky, hydrodynamický měnič, který spolupracuje se vznětovým čtyřválcem (238 koní) podpořeným dvěma turby. Díky absenci klasické páky se v centrálním tunelu uvolnilo místo pro bezdrátovou nabíječku mobilních telefonů.

Do všech modelů Ford postupně zastavuje aplikaci pro vzdálené ovládání mobilem, auto si tak člověk dálkově odemkne, nastartuje, zaměří jeho pozici nebo zjistí aktuální stav. Tedy tlak pneumatik, objem provozních kapalin nebo zanesení filtru pevných částic.

Ford Edge se cítí dobře na silnici nebo při dálkových přesunech. Ladně vyhlížející SUV s pohonem 4×4 však nezavá ani v hlubším blátě nebo na nerovnostech. Rozhodně nejde o velký off-road, nicméně klasické osobní vozy by měly vedle něj místy problém.