„Týraná“ Toyota Hilux z pořadu Top Gear nalezena

Před 14 lety se Jeremy Clarkson snažil v pořadu Top Gear zcela zničit Toyotu Hilux proslulou odolností v terénu. To se mu ale úplně nepovedlo. Tento vůz, který prošel doslova demolicí, je možné vidět v jedné z největších turistických atrakcí ve Velké Británii.

Možná si na to někdo vzpomene. V pátém díle třetí série pořadu Top Gear se Jeremy Clarkson a James May snažili zlikvidovat auto, o kterém se mezi off-roaďáky mluvilo jako o nezničitelném. Pokusili se ho spálit, utopit v moři, rozbít demoliční koulí, svrhli na něj z výšky karavan. Dokonce pod ním nechali vyletět do vzduchu věžák.

Toyota Hilux

Auto všechno toto mučení přežilo a po každé bylo schopné nastartovat a rozjet se. Za to si vysloužilo neustálou přítomnost ve studiu Top Gearu. To po odchodu moderátorů Clarksona a Maye prošlo řadou změn. Legendární pick-up ale naštěstí na vrakovišti neskončil a stal se součástí výstavy World of Top Gear v Národním motoristickém muzeu v Beaulieu nedaleko britského Southamptonu.

Svět podle Top Gearu

Ve World of Top Gear můžou návštěvníci obdivovat sbírku aut, která v této slavné show vystupovala. Nedávno prošla expozice obnovou, aby odrážela změny v programu spojené s výměnou moderátorů, kterými jsou teď Matt LeBlanc, Chris Harris a Rory Reid.

World of Top Gear nabízí spoustu různých atrakcí – The Challenge Gallery, Heritage Corridor Timelide, kde se člověk seznámí se čtyřicetiletou historií této motoristické show. I Test Track Challenge, kde si může člověk vyzkoušet řízení aut na dálkové ovládání. Kromě toho tam je také speciální místo na focení selfíček i simulátor Top Gear. A hala Enormodrome je replikou televizního studia, kde se pořad natáčí.

Zrození národního muzea motorismu

World of Top Gear v rezidenci Beaulieu je součástí expozice Národního motoristického muzea. Je zde k vidění víc než 250 automobilových skvostů. Historie muzea se datuje do roku 1952, kdy lord Edward Montagu zpřístupnil veřejnosti palác i zahrady a vystavil tam pět vozů svého otce, milovníka a propagátora motorismu.

Tato první skromná kolekce se následně díky všeobecnému zájmu veřejnosti rozrostla v bohatou sbírku. V roce 1972 získala status Národního motoristického muzea. Dnes představuje jednu z největších tamních turistických atrakcí.